Experiența mea ca model

Lux, bani, şansa de a vizita întreaga lume, faimă şi multe altele. Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele care pot descrie lumea fascinantă a modelingului, sau nu? Câți dintre noi nu ne-am imaginat cum ar fi dacă am defila pe cele mai mari podiumuri ale lumii şi cum ar fi să apărem în reviste alături de nume consacrate? Eu unul ştiu sigur că mi-am imaginat şi am şi ajuns acolo, oarecum. În articolul de azi am să vă povestesc despre experiența mea ca model şi despre ce trebuie să ştiți înainte de a vă apuca de modeling.

 

În primul rând, trebuie să ştii că şi modelingul e o muncă, un job. Ai un contract, ai de respectat nişte reguli, îți desfăşori activitatea şi eşti plătit pentru munca depusă. Ei bine, deşi totul pare roz până aici, nu e chiar aşa. Din păcate la noi încă predomină o gândire foarte greşită şi modeling e văzut ca fiind o fiță, ceva ce fac doar oamenii care nu au talent, creier sau nimic altceva de oferit decât „look-ul” lor. Cum ziceam, o gândire greşită şi încuiată, însă, prin acest articol sper să aduc puțină lumină şi să lămuresc nişte aspecte legate de fascinanta lume a modelingului.

 

⇒ Cum ziceam mai sus, modelingul e un job şi trebuie tratat ca atare. O să vorbesc din propria experiență şi nu o să generalizez spunând că fiecare agenție este la fel şi că fiecare contract e la fel, fiindcă nu e aşa. Trebuie să alegi agenția cu care doreşti să colaborezi foarte atent deoarece sunt multe agenții „fantomă” care vă vor doar banii. O agenție serioasă nu va cere bani niciodată pentru a putea semna un contract cu ei. MRA, Dejavu ModelsAllure, sunt doar câteva dintre agențiile pe care vi le recomand fiind cele mai bune din țară. Aveam 16-17 ani când am „lucrat” în domeniu. Am pus cu ghilimele deoarece nu am fost sub contract decât 40 de zile, perioadă care a fost oarecum de probă. Puteam semna un contract de 2 ani de zile, însă agenția sub care eram nu a fost tocmai cea mai serioasă de pe piață (motiv pentru care nu le voi spune nici numele) şi am decis că e mai bine să mă focusez pe liceu şi dacă e să fie cu moda, o să fie pe viitor. 31698824_578402929212700_8137306104846614528_n

⇒ Spuneam că am avut un contract strict. Ei bine, pentru un puşti la 16 ani care vrea să încerce de toate, da, a fost strict. Nu am avut voie să îmi schimb nimic la înfățişare (tuns, bărbierit şi orice ți-ar putea afecta imaginea) fără acordul agenției, în momentul în care erai sunat şi ți se zicea că la ora „X” eşti în locația „Z” pentru un shooting, trebuia să mergi indiferent cum făceai asta, şi multe alte reguli, dar care dacă stai să te gândeşti, îşi au rostul fiindcă în această industrie punctualitatea, seriozitatea şi cel mai important „look-ul” tău îți aduc pâinea pe masă.

⇒ Mai ziceam şi ceva legat de program, sau mai bine zis de faptul că nu există un program. Erau zile şi zile. Zile în care nu făceai nimic şi zile în care de dimineața de la 9-10 până seara la 8-9 stăteai la un shooting, ți se făceau sute de poze din care rămâneau doar cele mai reuşite, o grămadă de ținute, poziții care mai de care mai „ciudate” şi mai interesante şi multă răbdare. La fiecare poză trebuia să stai diferit pentru ca fotograful să îți scoată în evidență pe cât de mult posibil toate atuurile.

⇒ Un alt lucru care m-a ajutat în acea perioadă a fost lipsa de inhibiții. Unele şedințe aveau loc în aer liber şi cum trebuia să schimbăm mai multe ținute, atât eu cât şi restul modelelor eram nevoiți să ne schimbăm în maşină sau pe stradă, lucru care e destul de dificil dacă eşti o persoană inhibată.

⇒ Există câteva criterii eliminatorii în ceea ce priveşte selecția modelelor, criterii care însă în unele cazuri pot fi încălcate. Înălțimea şi greutatea sunt cele doua mari criterii de care se teme toată lumea, însă acestea diferă în funcție de sexul şi vârsta candidatului. Fiecare agenție are alte criterii de selecție, de aceea e bine să încerci chiar dacă nu ai înălțimea care este prezentată pe site-ul agenției, deoarece nu se ştie niciodată cine poate să fie „THE NEXT BIG THING IN FASHION” şi ai putea fi chiar tu.31768744_578504785869181_7906176893693460480_n

⇒ Nu o să vă vorbesc despre partea de podium şi defilări deoarece nu am ajuns acolo, însă la partea de shooting şi contract am zis cam tot ce se putea zice. Luxul şi toată această viață fabuloasă constituie doar 10% din tot ce înseamnă modeling şi viața de model, însă, dacă eşti pasionat şi talentat în domeniu, poți ajunge sus de tot, însă doar prin multă muncă, perseverență, sacrificiu şi doar dacă îți doreşti cu adevărat. Personal, mi-aş dori să aplic iar pentru o agenție şi să încep de la 0 tot, fiindcă în ciuda faptului că a fost greu, mai ales pentru vârsta pe care o aveam atunci, mi-a plăcut la nebunie şi nu cred că m-aş vedea făcând altceva pe viitor.


 

Dacă aveți întrebări sau doriți să vă spun detalii pe care probabil le-am omis aici, vă aştept pe Facebook şi Instagram.

Numa bine!

Reclame